Een nieuwe stoel kopen: zo maak je de juiste keuze

Een nieuwe stoel kopen kan soms overweldigend zijn. Er zijn zoveel keuzes en opties. Je kunt eerst bedenken waar je dit meubelstuk wilt plaatsen. Ga je ze in de eetkamer gebruiken of als loungestoel? Wanneer de stoel aan een tafel komt te staan kun je eerst de tafel opmeten. Zo weet je direct de juiste maten en kun je zien of de twee meubelstukken goed op elkaar aansluiten. Ook kun je kijken naar de stijl van het interieur. Ze komen in veel stijlen, formaten en vormen. Het zou mooi zijn als je dit nieuwe meubelstuk kunt combineren met de stijl van de woning. Zo kies je voor een industrieel, modern of landelijk ontwerp. Naast de stijl dient ook het comfort hoog te zijn.

stoel

De bekleding bepalen

Afhankelijk van het budget en je smaak kun je kiezen voor een gestoffeerde stoel of een houten variant. Een gestoffeerd meubelstuk geeft warmte en kleur aan de ruimte. Daarnaast ziet het er luxe uit en zit het erg comfortabel. Let er wel op dat stof lastiger schoon te maken is. Daarom is dit niet de beste keuze wanneer je kinderen hebt of huisdieren. Ook voor de eetkamer kunnen gestoffeerde meubelstukken een riskante keuze zijn. Je kunt dan kiezen voor houten of kunststof stoelen. Deze zijn makkelijk schoon te maken en komen in diverse ontwerpen en kleuren. Wanneer comfort en luxe hoog op je lijstje staan kies je voor een gestoffeerde variant.

Denk aan de vloer bij de aanschaf van een stoel

Wanneer je een mooie vloer in de woning hebt ben je hier zuinig op. Bij de aanschaf van meubelstukken kun je goed kijken naar het onderstel. Bij de aanschaf van een eetkamerstoel kun je kiezen voor wieltjes, of een houten of metalen onderstel. Door hier viltjes onder te plakken kun je de vloer beschermen. Wil je makkelijk op kunnen staan van de tafel? Dan kun je kiezen voor een lichtere variant die makkelijk over de vloer glijdt. In dit geval kun je kiezen voor wieltjes. Zeker wanneer je vloerbedekking op de grond hebt liggen kunnen stoelen soms moeilijk van zijn plaats komen. Om soepel te kunnen bewegen kun je hier rekening mee houden bij de aanschaf van je nieuwe meubelstuk.

Het formaat van de tafel

Kies je voor een stoel die aan een tafel komt te staan, dan kun je aan de hand van het formaat van de tafel de hoeveelheid zitplaatsen bepalen. Door beide meubelstukken op elkaar af te stemmen weet je zeker dat de tafel niet te hoog of te laag is. Zo zit je comfortabel en kun je lekker lang met het gezin tafelen. Niets is zo vervelend als rugpijn. Kies daarom voor comfort en meet de meubelstukken goed op. Houdt hierbij ook rekening met eventuele armleuningen die tegen de tafel aan kunnen komen. Bij een grote tafel kun je kiezen voor meerdere zitplaatsen. Je kunt deze allemaal in dezelfde kleur aanschaffen of je kunt diverse kleuren kiezen voor een speels effect in de kamer.